Wednesday, June 13, 2012

Bad day at Gas station

Hye.Today i want to story about my day at Gas Station.It have been a month I work there,but this failure make me blur and sedikit geram.I am the type of person that want thing happen little perfect and clear but if the failure and mistake came,it will cause my moral down.

This thing happen when I work there on evening shift.Apa punya perkara lah yang macam biasa,isi minyak customer kan.But some moment,datang lah seorang pakcik yang sangat tua dan keseorangan dalam kereta proton Saga warna merah.

''dik,isi minyak dua puluh''

''Okay cik,dua puluh ea''

So,setkan lah RM20 untuk memenuhi perut kereta pak cik tu.Then,dengan drastik dia hulur sekeping note RM50.Setelah memulangkan bakinya ,teruslah MFA ke pam sebelah,nak isi minyak kepada sebuah motor.Tengah mengisi,tetiba pam bergegar.I thought it was an accident.But when I tinjau kat sebelah dah tercabut segala noozle pump dengan vessel2 nya skali.

Haa..macam ni lah lebih kurang gambarnya.Keret yang berekor.

Dengan pantasnya,terus lah MFA ke kereta tu.Naseb baek dia berhenti,buatnya di bawanya khazanah tu sampai ke Kuala Lumpur ke,mana nak mencari.So,when I went to this pak cik :-

''cik,kenapa jalan..minyak tak habes isi lagi tu''

''laaa,macam mana lah kau buat kerja''

Okay fullstop.sedikit geram jugak nak imbas balik ni.Tapi people always blame for the mistake yang dia terlibat sekali.Yes I admit i do mistake by accept his money before the petrol filled in.Tapi mistake beliau
-why give me a money first without look the meter
-why when u start the engine,did not look at the pump first
-what is the function of side mirror if u do not look at it
-u can ask me either i am finish yet or not
-why u didnot be responsible by see my boss 

haha.(bnyak pulak salah nye) tapi benda dah lepas .Hati dah tenang skit.Naseb baek Cik Violet menyelamatkan keadaan hati ni.But when my boss know about this,dia kata ''the cost for repair this is RM150'',(@.@)..separuh dari gaji  ..sabar je lah.When I learn OSHA(occupational safety and hazard),i remember about this that we call hazard.And we have corrective action to do when the hazard or risk come.So,MFA bersyukur because that knowledge make me think wisely and positive about this.Takkanlah MFA nak resah and menangis kan,nanti kerja tak jalan pula.

So,the moral of the story is focus at your work mentally and emotinally.And dont take money from someone that you dont know.Customer is always right and can be wrong too.

(^^)v



Tuesday, June 12, 2012

10 sikap positif yang dominan


Semua orang yang berusaha meningkatkan diri dan ilmu pengetahuannya pasti tahu bahwa hidup kan lebih mudah dijalani bila kita selalu berpikir positif. Tapi, bagaimana melatih diri supaya pikiran positiflah yang 'beredar' di kepala kita, tak banyak yang tahu. Oleh karena itu, sebaiknya kita kenali saja dulu ciri-ciri orang yang berpikir positif dan mulai mencoba meniru jalan pikirannya.



1. Melihat masalah sebagai tentangan

Bandingkan dengan orang yang melihat masalah sebagai cobaan hidup yang terlalu berat dan bikin hidupnya jadi paling sengsara sedunia.


2. Menikmati hidupnya

Pemikiran positif akan membuat seseorang menerima keadaannya dengan besar hati, meski tak berarti ia tak berusaha untuk mencapai hidup yang lebih baik.


3. Pikiran terbuka untuk menerima saran dan ide

Karena dengan begitu, boleh jadi ada hal-hal baru yang akan membuat segala sesuatu lebih baik.



4. Mengenyahkan pikiran negatif segera setelah pikiran itu terlintas di benak

Memelihara' pikiran negatif lama-lama bisa diibaratkan membangunkan singa tidur. Sebetulnya tidak apa-apa, ternyata malah bisa menimbulkan masalah.


5. Mensyukuri apa yang dimilikinya

Dan bukannya berkeluh-kesah tentang apa-apa yang tidak dipunyainya.

6. Tidak mendengarkan gosip yang tak menentu

Sudah pasti, gosip berkawan baik dengan pikiran negatif. Karena itu, mendengarkan omongan yang tak ada juntrungnya adalah perilaku yang dijauhi si pemikir positif.

7. Tidak bikin alasan, tapi langsung bikin tindakan

Pernah dengar pelesetan NATO (No Action, Talk Only), kan? Nah, mereka ini jelas bukan penganutnya. NARO (No Action Review Only), NADO (No Action Dream Only), NATO (No Action Talk Only), NACO (No Action Concept Only), NABO (No Action Briefing Only), NAMO (No Action Meeting Olny), NASO (No Acton Strategy Only)

8. Menggunakan bahasa positif

Maksudnya, kalimat-kalimat yang bernadakan optimisme, seperti "Masalah itu pasti akan terselesaikan," dan "Dia memang berbakat."

9. Menggunakan bahasa tubuh yang positif

Di antaranya adalah senyum, berjalan dengan langkah tegap, dan gerakan tangan yang ekspresif, atau anggukan. Mereka juga berbicara dengan intonasi yang bersahabat, antusias, dan 'hidup'.


10. Peduli pada citra diri

Itu sebabnya, mereka berusaha tampil baik. Bukan hanya di luar, tapi juga di dalam.

Kumbang dan Bunga



Wahai Sang Kumbang...
Kau diberi kelebihan untuk menghisap madu bunga-bungaan,
Kau diberi peluang memeliharanya dengan kudrat tangan,
Kau diberi mandat membetulkan lenggokan bunga-bunga yang harum di taman,
Harus kau ingat amanah ini bukan mainan mahupun satu kebanggaan.

Wahai Sang Kumbang...
Tatkala Kau bertaut pada bungaan yang berduri,
Janganlah sesekali Kau kasari dengan kerakusan hati,
Kerana baginya itulah satu-satunya perisai diri,
Sebaiknya Kau belailah ia dengan kasih sayang dan rasa takwa kepada Ilahi.

Wahai Sang Kumbang...
Janganlah sesekali Kau meleraikan kelopak bunga yang sedang berkembang,
Janganlah sesekali Kau mencemarkan bunga-bunga yang indah dipandang,
Janganlah sesekali Kau patahkan ranting untuknya bertaut meneruskan kehidupan,
Janganlah sesekali Kau menjadi kumbang yang cacat dan menjengkelkan.

Wahai Sang Kumbang...
Ingatlah kuntuman bunga-bunga ini mendambakan kehidupan abadi,
Bukanlah kehidupan sejenak yang menjanjikan kebahagiaan sementara ini,
Ingatlah bunga-bunga ini bukan untuk santapanmu yang bernafsu berahi,
Tetapi bunga-bunga ini amanah kepadamu untuk kau hayati dan hargai.

Wahai Sang Kumbang...
Kau bebas terbang dan bertaut di Bunga yang kau dambakan,
Namun, perlu Kau ingat bukanlah nafsu yang harus menjadi ukuran,
Cukuplah sekadar apa yang kau mampu untuk hadamkan,
Semarakkanlah ia dengan baja-bajaan yang diamanahkan.

Wahai Sang Kumbang...
Janganlah dirimu terbang menghisap madu dan berlalu pergi,
Usah bebankan hati Bunga yang tidak mampu terbang tinggi,
Setialah di situ dan didiklah ia dengan kasih yang suci,
Semoga Kau bisa menjadi Kumbang yang sentiasa dirahmati.

Mana bukti

Saya Sayang Awak
Yeke.Apa bukti
Saya selalu teringatkan awak
Tak konkrit.Nak lagi bukti.
Saya banyak berkorban untuk awak.
Sia-sia.Itu bukan bukti tapi menunjukkan
awak pentingkan diri
Tapi,saya serahkan seluruh hati saya untuk awak
Mengarut.Manusia tak boleh hidup tanpa hati.Macam mana pula awak boleh serahkan
senang2 hati awak pada orang lain.Awak nak hidup macam mana nanti
Kalau macam tu,awak sayang saya ke
Mestilah sayang.Awak nak bukti ke
Tak perlu.Saya TAHU awak sayang saya..

                                                                                                        
(^^)V

Sunday, June 10, 2012

Intimate

Baru-baru ini ,MFA telah ke Shah Alam untuk berjumpa buah hati disayangi. Mujur hari itu dapat mohon cuti lebih awal. Jadi bermulalah perjalanan MFA dari Gemas ke Shah Alam yang mengambil masa lebih kurang 4 jam.Sesampai sahaja di Shah Alam,kami pun lunch bersama seperti yang dijanjikan. Antara aktiviti2 yang dilakukan..huhu..(ayat skema je aku) :-

Membeli belah bersama cik Violet di pasaraya PKNS.Akhirnya kami memborong beberapa barang keperluan.

Makan ABC Special cap Pegaga bersama cik Violet di Seksyen 2.
Sodap ea teramat sangat.Gara-gara cik Violet pernah sebut pasal tempat ni,terus ajak dia ke sini.<3

Then ,kami mula terasa nak berkayak kat tasik Shah Alam seksyen 2.Actually memang dah plan awal2 dengan beliau sebab jealous tengok Cik Violet berkayak dengan housemate beliau sebelum ni.Sempat ajar cik Violet buat drift kayak.hehe 



Haa,inilah kami di atas kayak.Serasi je dengan kaler baju yang sama,kan?.Tapi dah balik rumah baru perasaan yang cik Violet pakai yang sama kaler dengan MFA.Patotlah beria-ia tanya MFA nti nak pakai baju kaler apa.Sweetnya hai awak..^^



Sebelum balik ,MFA dan Cik Violet sempat dinner di warung eksklusif di sekitar Padang Jawa.
Thanks to cik Violet sebab sudi spend time even tomorrow she had a test.
Mekaseh awak ^^..