Sunday, March 27, 2011

Lihatlah alam...


aku yang belah kiri sekali


ni aku jugak

Okay first of all memang sengaja aku letak gambar sendiri untuk mencapub ( mencari publisiti).
Haha.Inilah aku bersama Alam.Bukan Akademi Laut Malaysia (ALAM) tu walaupun ada gambar2 air tu tapi alam ciptaan Tuhan yang indah ni.Tampak satu keterujaan kalau di lihat seorang jejaki berani tengah beraksi kat dalam gambar tu.Mencapub lagi!!..

Ok point to the serius thing.Alam.Selama ni kita memang berada dalam sebuah alam kehidupan.Tapi kehidupan yang bagaimana??! Pagi keje petang balik atau malam study pagi pegi kuliah..?? Itu robot pon boleh buat.Sesekali hadirkan lah diri untuk benda2 yang bukan kebiasaan dan bukan dalam sistem.Inilah caranya.Ke hutan,ke pantai ,berjalan2 melihat manusia.Tak semestinya korang kena masuk hutan or berlumpur sume korang boleh hayati alam ni dengan cara sendiri.Aku ada kawan yang belajar di Amerika sana,amie namanya.Dia ni memang suka berjalan kat Amerika tu sampaikan aku pelik dia ni pelajar ke pelancong.Hehe.Tapi tujuan dia sama untuk melihat alam ciptaan Allah ni.Dan sebagai pelajar or pekerja makan gaji,janganlah duduk terperap memandang kertas hitam putih jer.Keluarlah melihat alam(macam ayat paksa je kan..huhu).






Selangkah kita berbuat sesuatu kerana Allah,bergembiralah kerana Allah meredhai perjalananmu.
Ke pantai atau ke lembah,sentiasa ingat bahawa semua itu dijadikan bersebab sebagaimana terjadinya diri kita.
Mencipta kejayaan pada sekeping ijazah tidak sama dengan mencipta kejayaan bersama selembar pengalaman.
Manisnya menjalani kehidupan bukan pada kesempurnaan tapi pada kesukaran.
Lihatlah alam kerna alam itu sentiasa bersama kamu


**gunung oh gunung,bila lagi mahu bersua....

Terbengkalai + Dialek



Fuhhh..Sekali lagi blog ni bersawang.Nak kena kemas kini dan
hias balik dengan entri.Kalau blog ni macam sebuah rumah la,
agak2 dah berlumut,lalang pun dah tinggi Justin Bieber,cat
pun dah luntur dek tak terjaganya.My fault.Sorry ye Encik Blog
sbb tak jaga kamu.



Kali ni aku nak membanggakan diri aku menulis pasal dialek
negeri kelahiran aku iaitu Negeri Sembilan.Tak kenal maka tak
taw.Kalau nak ikutkan aku bukan la selalu sangat bcakap dalam
loghat Negeri Sembilan.Tak pekat sangat la.Ikut keadaan and
tempat la kalau aku nak cakap.Loghat kami ni tak berbelit lidah
so kami masih boleh berbahasa baku lagi atau cakap Key Ell(KL).
Lain la sahabat pantai timur sana,ke mana je dorang pegi,loghat
dorang takleh nak tinggal.Ada yang kata loghat kami kasar,ada
yang kata kelakar ada yang kata tak senonoh.Sama2 la korang
menilai keunikannya.

Antara perkataannye:

Lompek = lompat
sapo = siapa
Dogheh = deras/cepat
meghano = merana
Maleh = malas
monangih = menangis
polek = pelik
pengka = tak tepat
kochik = kecil
jang = panggilan untuk budak lelaki
sanggit = sangkut
den = aku
ese = saya

Ada macam2 lagi la dialek kami.Kang kot den tulih kang buek ponek
plak nak menghapa eh.Kot nak banyak laie poie tanyo la
memba2 yang duk nogri sembilan yo.