Sunday, January 17, 2010

Dari Kawan Kepada Kekasih



















Terpanggil aku untuk menulis entri tajuk ni
selepas membaca status seorang rakan
di facebook.Status beliau "mengapa perlu
ada bezfren pompuan klu dah ada gf,dan
ada bezfren laki klu da ada bf".Mungkin
rakanku ini buat status ni berdasarkan
pengalaman sendiri ataupun daripada
pemerhatian beliau sendiri.Aku mengaku.
Benda ni memang selalu terjadi dan sukar
nak dikesan.Tapi aku tak katakan salah
selagi ia atas dasar kawan.Bagi mereka
yang ingin menjaga hati aku percaya
bestfriend bukanlah seharusnya berlainan
jantina.Teringat satu ungkapan menarik
'berkawan biar seribu bercinta biar satu'.
Dan seharusnya mereka-mereka yang dah
berpasangan itu janganlah cemburu sangat.
Dah pandai bercinta,kenalah pandai menjaga.
Tapi beringat,selagi belum ada ikatan yang
sah,tidak mustahil cinta beralih arah.So,
janganlah mencari pasangan awal sangat.
Takut nanti habis madu sepah dibuang.

Antara beberapa perkara yang aku kenalpasti
di mana ada kontra antara kekasih dan
kawan baik(yang berlainan jantina).
Ini hanya pandangan peribadi
semata-mata ye.Antaranya:-

1.Kalau tak sms atau call kawan baik diorang
takkan marah atau merajuk,tapi kalau dengan
kekasih,lambat je seminit mulalah muncung
panjang sedepa.Pastu mula mesti pikir bukan2.

2.Bila bersama kekasih,macam-macam rule kena
jaga.Suruh pakai baju ni lah,suruh off handset,
dan macam2 lagi.Yang ada pacar tu tahu-tahu
sendiri la ye.Tapi cuba kalau dengan kawan
baik takde pulak kan.Betol tak?Suka hati
sendiri je

3.Dengan pacaran kena panggil panggilan yang
memanja.Nanti kalau takde panggilan gitu
taklah berpcaran namanya.Hubby.Honey.Ayang.
Abang.Yeuwwww!!.Ada geli sikit la ketiak ni.
Haa dengan kawan baik boyz/girl takde plak kan.
Semua normal je.

4.Kekasih is very complicated and need more
attention.Kalau tak nanti ada yang putus kasih
di tengah jalan.But friend is very simple but
need attention too.

5.Ni last sekali ni.Kalau dah berpacaran susah
nak ada pacar/cewek lagi.Lainla Mat/Minah yang
Playhuman tu.Skandal.Skandal.Skandal.
Tapi cuba bila kawan baik,banyak untungnya.
Kita tak akan dimaki kalau kita berpacaran atau
mungkin si kawan baik(lain jantina) bakal
menjadi kawan baik untuk selama-lamanya.
Kena pikirlah sendiri.

3 comments:

  1. yup..lagi best kalau friend become lover..konpem2 die paham kite

    ReplyDelete
  2. salam..
    sjak ble jd profesor ne??
    siap ade ade kajian lg..

    rse tajuk blog ne bkn dr kwn kpd kekasih..tp l;bh sesuai kalo antara kawan dan kekasih..coz ade pro n kontra..
    juz pndangan..

    ReplyDelete
  3. to chirol:
    semestinya saling memahami perlu ada
    samada pada member atau lover..
    friend become lover is interesting..

    to anis:
    w'salam
    i'm not prof la..
    juz pandangan dan diterjemahkan secara
    suka-suka
    thanks bagi pandangan

    ReplyDelete

KOMEN-KOMEN LA