Tuesday, December 15, 2009

Tips tinggal di luar kampus

Tips untuk tinggal di luar kampus(berdasarkan pengalaman aku).
bagi student universiti2 di Malaysia.Boleh juga diaplikasikan
bagi pekerja-pekerja kilang yang tak dapat hostel.:p


1.Make sure yang tujuan tinggal luar asrama ni sebab
tak dapat offer hostel ataupun memang berhajat sangat nak duduk
luar.Jangan sebab pengaruh dari sesape.Nanti menyesal kelak.

2.Of course nak duduk luar mesti ada rumah tapi itu perkara ke-3,
biarkan dulu.Yang paling penting cari bakal2 'family' kat rumah
kamu nanti.Ini kena pikir sendirilah camne nak cari.
Make sure member tu bagus,jangan hancus.Nanti dengan anda2 lobos.

3.Tip cari rumah.Sabda Nabi s.a.w,tengoklah jiran2 nye dulu kalau
nak mencari penempatan.Betul tu.Kiri kanan rumah lagi baik
kalau jiran Melayu.Jangan jadi macam aku.Di kanan India,di kiri
Cina.Anjing berkeliaran seperti kutu tak bertuan.

4.Rumah yang dipilih hendaklah menepati citarasa manusia sederhana.
Bukan citarasa jembalang ataupun putera raja.Sewa dikenakan
hendaklah berpatutan.Kalau tak kamu yang kesempitan.Aku sewa
dulu pun lebih kurang RM300 share dengan 5 orang.So,satu kepala
Rm 60.

5.Dah dapat rumah?Sebelum nak duduk kenalah bersihkan dulu.
Bukan setakat sapu je tapi basuh sekali.Basuh dalam rumah tu.
Melainkan rumah yang baru ditinggalkan atau ada perabot free dalamnya.
Mase aku sewa rumah,lebih kurang 3 bulan takde penghuni.Kenalah basuh
sebab dah macam reban ayam.Buang elemen2 yang tak sepatutnya ada.

6.Tiba saat nak masuk rumah.Baca yasin.Suka hati nak baca berapa kali.
Kalau malas baca yasin pasangkan bacaan ayat2 Quran.Teruskan selama
malam berturut-turut.Sebab kita tak tahu 'sape' yang ada kat dalam
rumah tu sebelum ni.

7.Make sure selain daripada barang2 peribadi,barang2 dapur juga
lengkap.Tak kiralah kamu lelaki atau perempuan,pastikan ada dapur.
Itu penting.Lagi cantik kalau ada peti ais.Rumah aku dulu takde.
Nak harapkan rice cooker aku tu,masak maggie dengan spagheti jela.
Hari2 makan kedai boleh rabak poket oo.So,pastikan dapur anda menyala.

8.Sori.Aku lupa perkara penting.Benda ni aku tak buat dulu tapi
sepatutnya kena buat.Lantik ketua rumah dan bincang undang2 rumah
dan tugasan2 rumah setiap 'family'.Undang2 tu contohnye,tidak boleh
bawak masuk bukan mahram,tidak boleh balik lewat dari pukul 2 pagi.
Terpulang.Memang nampak takde bezanya dengan duduk asrama kalau
ada peraturan macam tu.Orang positif akan berfikir positif dan sebaliknya.

9.Jarak rumah dengan fakulti mesti jauh.So,pandai2lah
cari kereta ke,motor ke untuk berulang alik.Jangan tahu menumpang je.
Nanti silap2 muka anda dipelempangkan.

10.Never ever bawak TV.Kalau bawak juga alamat tak jadi
setiap pekerjaan tu.Tambah2 lagi yang 'hantu TV' tu.
Belajar tah ke mana,TV tah ke mana.

11.Ada pakwe atau awek?Don't try to bring them home!!!
Memang besar pantangnya tu.Sebab sekali je dah bawak,
maka berkali-kali lah akan berulang.Dan lagi hina adalah
jika tinggal bersama-sama mereka.Samada semalam sahaja
atau sepanjang semester.Ini berlaku di tempat aku.Kiamat sudah
la tu.

12.Aduuh lupa lagi.Solat jaga.Tak kisah la kat mana2.Dalam hutan ke.
Kalau nak lagi bagus,berjamaah la dengan member serumah ye.

13.Akhir sekali kalau selesa duduk luar,teruskan.Kalau tak selesa,
angkat kaki dan cabut keluar la ye.

N: Tak semua kehidupan di luar kampus ni teruk.Ikut masing2 punya
perangai la.Pandai2 jaga dirilah.Semester yang akan datang aku
duduk asrama.So,selamat tinggal kehidupan luar hostel.

No comments:

Post a Comment

KOMEN-KOMEN LA