Saturday, December 5, 2009

Poligami di'poligame'kan

Aloha.Dah baca entri aku yang pertama?Bacalah kalau tak baca,sebab apa bakal aku cerita pasal
benda yang hampir sama.Poligami.Salahkah aku beristeri dua?Sedangkan syariat mengharuskan poligami berpandukan ayat Quran(Surah Nisa':Ayat 3).Buang tabiat ke aku ni.Kahwin pun belum tapi dah berpikir pasal poligami.Gam niat tu dulu.Supaya hidup tak di'origami' kelak.Ada juga tanya member perempuan pasal poligami ni.Tapi dia belum kahwin lagi la.Dia jawab ok je.So,kenapa masih ada yang macam sinis dengan poligami ni.

Gadis 1:Poligami?!!Yukkss
Gadis 2:Apo bonda ea poligami tu?politeknik tawla
Gadis 3:Alhamdulillah.Bakal suamiku berhak.

Kaum Adam jangan suka pulak bila diizinkan poligami.Difikir-fikirkan orang yang berpoligami ni,
berat yang amat sangat tanggungjawabnya.Kalau tak boleh berlaku adil better one than never.
Kalau betul ingin berpoligami,biarla betul cara nya.Jangan nanti isteri kamu jadi 'poligame'
Aku pernah menetap di rumah member yang mempunyai dua emak.Bukan sebab ibu tumpang atau mak angkat yang diangkat tetapi ayahnya beristeri dua.Seminggu di sana.Aku kagum.Ayahnye seorang imam yang baik.Solat disuruh berjemaah.Pekerjaan ok.Caring.Kebetulan waktu itu hari lahir ibunya yang pertama. Aku lihat ibunya yang keduanya masak,beli itu,beli ini dan saat si ibu pertama pulang dialah yang tunggu
depan pintu dengan kek.Suasana meriah.Dah macam dalam drama dah aku tengok.Dan aku boleh bandingkan dengan bapak2 yang beristeri satu tetapi berperangai macam hantu tu!!aku?poligami?Tidak.Aku tidak akan berpoligami.Di Indonesia,ada Parti Pro Poligami(PPP).Caye tak?Kalau tak percaya carikla kat intenet.Memang ada.Dan aku tak minat nak join pon sebab penyertaan hanya untuk orang Indonesia.Habis satu bab pasal poligami.Dan dulu aku pernah ditanya oleh seorang sahabat ni."Fakh,ko nak kahwin
lebih tak nanti?.Aku bagilah jawapan selamat takut2 dia nak test aku ke kan.So aku jawablah"Mestilah aku nak.Tapi kalau kau tanye aku kau nak kahwin lebih x klu isteri ko tu baik,melengkapi hidup kau dan paling penting dia cinta sejati kau ,mestilah jawapan aku tak".






5 comments:

  1. salam..
    heheh, poligami..
    nice article..

    kalau tnye aku,
    aku jwb mcm ko tnye aku la smlm...
    aku cukup tak suka kalau pempuan tentang poligami..
    yg mencacatkan poligami ni perangai muslim, bukan syariatnya..
    hish, geram btol..

    kalau ditengok pd mak2, mmg pantang disebut pasal madu ni..
    tp aku bila dgr, slalu diam je, no komen..

    n fakhri, as u know, this is a comment from an unmarried women..
    i never know what is the feeling of a wife..
    but this is my opinion as muslim that should obey what Allah says..

    ReplyDelete
  2. yeah amie... aku pun sependapat dgn ko.. jawapn aku, aku akan terima poligami 2 kalau bersebab. Contohnya macam nak selamatkan kaum wanita ke, bukan kah kaum hawa lebih ramai dari kaum adam sekarang. Nak menjaga maruah wanita janda ke, ataupun kalau x dapat melahirkan anak.
    Tapi bukan sebab untuk bersuka-suka dan tiada sebab sedangkan dia tahu yang dia tidak mampu untuk berlaku adil bila dah banyak isteri.

    ReplyDelete
  3. Alamak..ada tiga ladies di sini.Baiklah bakal2 isteri sekalian.Ape yang kamu sume ngomongin benar2 belaka.Terima kasih bagi respons.

    ReplyDelete
  4. ladies. well, im not like the ladies style.
    my opinion, bila masa bercinta dia berani pandang & tgk pmpuan lain mmg masa kahwin nt hati2 lah.
    beware.

    ReplyDelete

KOMEN-KOMEN LA